Onko autosi seissyt pitkään paikoillaan?

22.5.2020

Näillä Fordin ohjeilla otat sen turvallisesti käyttöön.


VANTAA 22.5.2020 – Poikkeustilanteen aikana moni auto on ollut normaalia pidempään paikoillaan joko kotona tai työpaikan pihalla.  Jotta auton käyttö pitkän varastoinnin jälkeen on taas turvallista ja miellyttävää, kannattaa kiinnittää huomio muutamaan tärkeään seikkaan.  

Fordin jälkimarkkinointijohtaja Matti S Koponen suosittelee tekemään autolle perusteellisen kuntokartoituksen ennen kuin se otetaan taas käyttöön. Lue alta Matin vinkit!


 • Tarkista, että auto on päällisin puolin kunnossa, eikä siihen ole tullut esimerkiksi kolhuja tai maalipinnalle linnun jätöksiä, jotka saattavat syövyttää maalipintaa. Auto on hyvä pestä ja puhdistaa ennen käyttöä. Tarkista samalla myös, ettei auton ympäristössä ole mitään varastoinnin aikana tulleita ylimääräisiä esteitä tai tavaroita.
 • Tarkista rengaspaineet ja vaihda kesärenkaat autoon viimeistään tässä vaiheessa. Paikallaan pitkään seisseen auton renkaat ovat saattaneet painua, eivätkä oikene heti. Siksi kannattaa ajaa aluksi varovaisemmin ja odottaa, kunnes renkaat lämmetessään taas oikenevat pyöreiksi. Jos autoa varastoidaan tosi pitkään, esimerkiksi vuoden, se olisi hyvä nostaa pukkien päälle.
 • Tankkaa dieselauton tankki täyteen ennen pitkää varastointia. Tämä vähentää kondenssiveden tiivistymistä lämpötilan vaihdellessa. Jos sinulla on bensiiniauto, kannattaa ajaa tankki lähes tyhjäksi ja tankata auto vasta polttoaineen merkkivalon sytyttyä, jotta polttoaine saadaan vaihdettua tuoreeseen. Ford ei suosittele polttoaineissa käytettäväksi mitään lisäaineita.
 • Tarkista, että moottoritila on puhdas, eikä siellä ole käynyt esimerkiksi eläimiä. Tarkista myös kaikki nesteet ja moottoriöljy. Puhdista lehdet ja roskat raitisilmaritilöiden päältä.
 • Jos auton akku on aivan tyhjä, keskuslukitus ei toimi eikä kauko-ohjaimella pääse autoon sisälle. Löydät ohjeet auton ovien avaamiseen mekaanisella avaimella ja konepellin avaamiseen omistajan käsikirjasta, joka kannattaa siis ottaa autosta ennen sen jättämistä seisomaan. Käsikirjat löytyvät myös ford.fi-nettisivulta tai FordPass-mobiilisovelluksesta.  
 • Akku voi tyhjentyä auton ollessa pitkään paikallaan, varsinkin jos sitä ei ladata välillä. Tällöin tarvitaan apukäynnistys tai akku on ladattava. Täysin tyhjäksi päässyt akku saattaa vaurioitua, jolloin sen uusiminen voi olla tarpeen. Ford suosittelee akun miinuskaapelin irrottamista yli kahden viikon varastoinnin ajaksi ja akun varaamista kolmen kuukauden välein. 
 • Jätä ilmanvaihtoventtiilit auki, jotta auto pääsee tuulettumaan. Jos sisäilma on ummehtunut, auto kannattaa tuulettaa, imuroida ja puhdistaa kunnolla. Tarvittaessa voi teettää auton sisätilojen otsonoinnin ja ilmastointilaitteen desinfioinnin. Raitisilmasuodatin kannattaa myös vaihdattaa huollossa. Kaikki epäpuhtaudet, hyönteiset yms. jäävät suodattimeen, ja puhtaan suodattimen läpi tulee raikasta ilmaa sisätiloihin. Fordilla on saatavilla myös tehokkaasti hajuja poistavat aktiivihiili Odour+ raitisilmasuodattimet sekä uutuutena MicronAir suodatin, joka suodattaa myös bakteerit ja virukset.
 • Käytä ilmastointilaitetta varastoinnin jälkeen, jotta nesteet pääsevät kiertämään ja voitelemaan järjestelmän. Ilmastointia tulee muutoinkin käyttää aika ajoin, jotta  se pysyy paremmin toimintakunnossa. 
 • Käsijarrun käyttö ei ole välttämätöntä. Mikäli auto on pysäköity tasaiselle pinnalle, sen voi pysäköidä vaihde päällä. Tällöin on hyvä käyttää turvallisuuden vuoksi renkaiden edessä kiiloja varmistamaan, että auto pysyy paikallaan. Jos auto pitää pysäköidä pitkäksi aikaa kaltevalle pinnalle käyttäen käsijarrua, se on täyden tehon varmistamiseksi hyvä vapauttaa ja kytkeä uudelleen parin viikon välein. Pitkäaikainen pysäköinti vaihtelevassa säässä käsijarru päällä voi aiheuttaa jarrukenkien liimautumisen kiinni jarrulevyyn. Tällöin saattaa liikkeelle lähdettäessä kuulua rysähtävä ääni, kun normaalitilanteessa käsijarrukengät irtoavat jarrulevystä liikkelle lähdettäessä huomaamatta. Testaa jarrujen toimivuus liikkeelle lähdettäessä. 
 • Voit jättää lasinpyyhkijät pystyyn varastoinnin ajaksi. Pitkään tuulilasilla kiinni olevat pyyhkijänsulat voivat juuttua lasiin kiinni tai pyyhkijänsulan kumi painua.
 • Varastoinnin jälkeen on hyvä puhdistaa kaikki auton lasipinnat varastoinnin aikana kertyneestä pölystä. Erityisesti kannattaa huomioida tuulilasin sisäpinnan kunnollinen puhdistus. 


”Autolla olisi hyvä ajaa parinkymmenen minuutin lenkki muutaman viikon välein, jotta akku latautuu täyteen ja samalla koko auton tekniikka saa liikuntaa,” toteaa Matti S Koponen, jälkimarkkinointijohtaja, Oy Ford Ab. ”Jos auto käynnistetään, sillä pitää ajaa kunnon lenkki niin, että moottori lämpenee täysin kuumaksi. Tällöin esimerkiksi pakoputkistoon palamisesta syntyvä vesi höyrystyy paremmin pois, sisätilat lämpenevät ja tuulettuvat sekä mahdollinen kosteus saadaan pois.”

Pitkään kestäneessä varastoinnissa saatetaan vanhemmissa autoissa tarvita myös radion turvakoodi. Lisäksi auton muistissa mahdollisesti olevat kuljettajakohtaiset säädöt voivat hävitä. 

Auton huolto-ohjelma kannattaa tarkistaa. Useimmiten huolto-ohjelmassa on ajettujen kilometrien lisäksi aikaraja, esimerkiksi vuosi, jonka sisällä huolto pitää viimeistään suorittaa, vaikka autolla ei olisi paljon ajettukaan. Auto on turvallista tuoda Ford-merkkiliikkeeseen. Kaikissa Ford-korjaamoissa on otettu käyttöön Fordin ”No touch” toimintamalli. Autoon voidaan tehdä myös desinfiointi ja riskiryhmille korjaamot tarjoavat noutopalvelua. Huoltoajan voi varata kätevästi myös netissä ford.fi -sivuston kautta ja maksun hoitaa käyttämällä Ford Tiliä.

”Oman auton omistajan käsikirja on hyvä tietolähde. Sieltä kannattaa varmistaa onko valmistaja antanut jotain erityisohjeita auton varastoinnille,” muistuttaa Koponen vielä.


Ota yhteyttä Varaa koeajo Tilaa uutiskirje


Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Käyttöauto Oy

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Käyttöauto Oy