TALVIAUTOILIJAN MUISTILISTA

Ota nämä huomioon

8.12.2022

Muutamista tärkeimmistä asioista huolehtimalla voit varmistaa itsellesi mielekkäät talviaamut, turvalliset ajokilometrit sekä autosi kunnon ylläpidon läpi pitkän ja kylmänkin talven.

Ota nämä huomioon talven lähestyessä.


Talvirenkaat  

Uusi tieliikennelaki velvoittaa käyttämään talvirenkaita aina, kun olosuhteet sitä vaativat marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Talvirenkaiden kunto on hyvä tarkastaa renkaita vaihtaessa. Vaihdattamalla renkaat alan liikkeessä saat samalla varmuuden renkaiden kunnosta ja hyvästä asennuksesta. Talvirenkaiden silmämääräisen kunnon lisäksi, pitää huomioida myös niiden ikä. Renkaan kumi kovettuu vanhetessaan, ja siksi renkaan pito huononee.


Auton pesu ja vahaus

Auto kannattaa pestä ja vahata huolellisesti ennen talven tuloa. Hyvin huollettu auto kestää paremmin talven vaihtelevia olosuhteita. Myös tien suolaus rasittaa auton maalipintaa, ja hyvä ja huolellinen vahaus suojaa auton pintaa suolan aiheuttamalta kulumiselta.


Valot

Tarpeeksi tehokkaat ja hyvässä kunnossa olevat valot auttavat näkemään pimeässä ja märässä kelissä. Uusissa autoissa on lähtökohtaisesti hyvät valot, mutta vanhemmissa autoissa valoissa voi olla parantamisen varaa. Polttimot on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin, jotta valaistusteho säilyy hyvänä. Myös ajovalojen lasien kunto kannattaa tarkastaa, sillä ne naarmuuntuvat herkästi.


Tuulilasinpesuneste

Jo ennen pimeintä, räntäisintä ja lumisinta aikaa on hyvä siirtyä pakkasenkestävään lasinpesuaineeseen sekä tarkastaa tuulilasi ja pyyhkijänsulat. Ehjä ja puhdas tuulilasi takaa paremman näkyvyyden, mikä lisää ajoturvallisuuttasi.


Jäähdytysneste

Jäähdytysnestettä ei kannata valita vain värin perusteella, eikä erivärisiä nesteitä tule sekoittaa keskenään. Autonvalmistajilla on eri vaatimukset nesteille, ja nestevalmistajien tuotteissa eri värit saattavat kertoa eri ominaisuuksista. Sopiva jäähdytysneste valitaan tarkastamalla vaatimukset paisuntasäiliön korkista. Helpoiten vaihto- ja täyttötarpeet sekä itse toimenpiteet hoituvat alan ammattilaisen tarkastuksessa ja huollossa.


Akun kunto

Akun kunto on hyvä tarkistaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä talviaamuina. Talvella auton akku rasittuu enemmän kuin kesällä, minkä vuoksi myös ongelmat tulevat yleensä pakkasella ilmi. Akun käyttöikä on nykyään noin viisi vuotta. Akun kunnon tarkastus ja tarvittaessa vaihto hyvissä ajoin minimoivat sen ikävän riskin, että auto ei enää joku talviaamu käynnistykään. Akun kunnon voi testauttaa myös määräaikaishuollon yhteydessä.


Polttoaine ja polttoainesuodatin

Varmista ajoissa, tarvitseeko käyttämäsi polttoaineen olla talvilaatuista. Tämä koskee erityisesti dieseliä käyttäviä autoilijoita. Jos kesälaatuinen polttoaine pääsee tankissa jähmettymään pakkasella, se ei enää kulje polttoainesuodattimen läpi kunnolla, mikä hankaloittaa moottorin käynnistymistä. Tarkasta samalla polttoainesuodattimen tilanne. Polttoainesuodattimen vaihtoväleissä on hyvä noudattaa autonvalmistajan ohjeita merkkikohtaisesti.  Vaihto on hyvä suorittaa syksyllä ennen ensimmäisiä pakkasia.


Jääskrapa ja lumiharja

Talven tullen on hyvä myös tarkastaa, että autosta löytyvät perusasiat, kuten lumiharja ja jääskrapa. Ehjä ja laadukas raappa ei kuluta laseja niin paljon kuin kuluneella välineellä skrabaaminen. Samalla säästät raaputtamiseen kuluvaa aikaa ja ennen kaikkea omia hermojasi. Pimeän ja kylmän kelin puolesta autossa on hyvä olla mukana myös mm. taskulamppu ja lämmintä vaatetta, jos esimerkiksi auto sattuu hyytymään kesken matkan.


Auton esilämmittäminen

Huolehdi auton kunnollisesta esilämmittämisestä, kun käynnistät autosi pakkasessa. Mikäli et säilytä autoasi pääosin lämpimässä tilassa, sisätilanlämmitin on erittäin suositeltava ja tehokas lisävaruste. Sen avulla auton ikkunat eivät ole lähtiessä pahimmillaan tiukassa jäässä sekä ulko- että sisäpuolelta ja liikkeellelähtö on itsellesi mukavampaa. Meillä Käyttöauton varustelussa on hyvin aikaa asentaa sisä- ja moottorilämmittimiä nyt ennen pakkasia.


Näillä neuvoilla ei talvi pääse yllättämään autoilijaa. Käyttämällä autosi ammattiliikkeen huollossa ennen talvikautta ja tarvittaessa sen aikana pääset tietenkin kaikkein helpoimmalla. Käyttöautossa alan ammattilaisemme tekevät kokonaisvaltaiset kuntotarkastukset ja huollot, jotta sinä voit keskittyä huolettomaan ja turvalliseen ajamiseen. 

Varaa huolto Ota yhteyttä


Uutiset

Tarjoukset

Katso kaikki viimeisimmät tarjoukset Käyttöauto Oy

Uutiset

Katso kaikki viimeisimmät uutiset Käyttöauto Oy